АНАЛІЗ ЕКОЛОГІЧНИХ ЧИННИКІВ ДЛЯ ОЦІНКИ ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ ПРОМИСЛОВИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЗАЩЕПКІНА, Наталія; РУДНИЦЬКИЙ, Роман (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Охорона навколишнього середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невід’ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України. Однією з причин виникнення екологічних проблем є вплив на стан навколишнього середовища чинників, які змінюють його кількісні та якісні характеристики В роботі розглянуто види та аналіз чинників, які впдивають на довгілля. В тому числі надано аналіз джерел походження та стану чинників для подальшої оцінки від дії енергетичних підприємств. За характером походження виділяють природне та антропогенне забруднення довкілля. Природне забруднення (виверження вулканів, лісові пожежі, вивітрювання, масове розмноження комах тощо); антропогенне забруднення є результатом діяльності людини. За часом взаємодії з довкіллям розрізняють забруднення стійке і нестійке. До стійких забруднювачів належать такі, що повільно розкладаються природним шляхом (пластмаси, пестициди, поліетилени) або токсичні сполуки – ртуть, свинець. Нестійкі забруднювачі н знешкоджуються в екосистемах унаслідок перебігу природних фізико-хімічних чи біологічних процесів. Відповідно до природи, чинники забруднення розділяють на чотири групи: механічне, фізичне, хімічне та біологічне. Наведено та проаналізовано структурну схема системи шкідливого впливу на навколишнє природне середовище забруднюючих речовин та продуктів згоряння палива. Розглянуто методику проведення аналізу викидів забруднюючих речовин, а саме - проводення івентарізації, що є обов’язковим для виробничих об’єднань і промислових підприємств, організацій і установ, які мають викиди забруднюючих речовин в атмосферу, незалежно від відомчого підпорядкування і форм власності.