МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ РЕПРОДУКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Гнатчук, Єлизавета; Говорущенко, Тетяна (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
Наразі в Україні існує потреба в проектуванні та розробленні системи підтримки прийняття рішень щодо можливості застосування репродуктивних технологій з врахуванням цивільного права, яка може значно підвищити ефективність роботи лікарів-репродуктологів, а також захистити як пацієнтів, так і лікарів. Для проектування такої системи підтримки прийняття рішень спочатку слід розробити теоретичне підгрунтя, а саме провести провести моделювання процесу підтримки прийняття рішень щодо можливості застосування репродуктивних технологій. У статті проведено моделювання процесу підтримки прийняття рішень щодо можливості виконання сурогатного материнства та процесу підтримки прийняття рішень щодо можливості виконання екстракорпорального запліднення. Розроблені моделі процесів підтримки прийняття рішень щодо можливості виконання сурогатного материнства та екстракорпорального запліднення є теоретичним підґрунтям для розроблення правил, методів та проектування системи підтримки прийняття рішень щодо можливості застосування репродуктивних технологій. Наразі розроблені моделі процесів підтримки прийняття рішень щодо можливості виконання сурогатного материнства та екстракорпорального запліднення розроблені на основі діючого цивільного законодавства України, проте вони можуть бути адаптовані до законодавства будь-якої країни – для цього потрібно провести аналіз цивільного права щодо можливості/неможливості сурогатного материнства або екстракорпорального запліднення певної країни; доповнити або змінити моделі процесів підтримки прийняття рішень щодо можливості виконання сурогатного материнства та екстракорпорального запліднення з врахуванням проведеного аналізу цивільного права певної країни.