ЗАСТОСУВАННЯ ФАЗІ-ЛОГІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В РАДІОТЕХНІЧНИХ СИСТЕМАХ ЗВ’ЯЗКУ - КАПЛИЧНИЙ, Олег (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Ця стаття присвячена дослідженню ефективності застосування фазі-логічних методів обробки сигналів у телекомунікаційних системах, у порівнянні з традиційними підходами. Проаналізовано ключові переваги фазі-логічних елементів, зокрема їхню здатність знижувати рівень шумів і спотворень, підвищувати стійкість до зовнішніх завад та зменшувати енергоспоживання. На відміну від класичних логічних структур, фазі-логічні елементи використовують фазу сигналу як основний логічний параметр, що дозволяє забезпечити надійну передачу даних навіть в умовах суттєвого шумового навантаження. За умов перевантаження каналів зв’язку ці підходи демонструють стабільні показники якості сигналу. Проведене дослідження базується на результатах чисельного моделювання та аналізу експериментальних даних, що відображають поведінку систем із фазі-логічними структурами в різних сценаріях: від високого рівня шумів до обмеженої пропускної здатності мережі. Особливу увагу приділено порівняльній оцінці таких характеристик, як втрати інформації, рівень енергоспоживання та стійкість до перешкод у фазі-логічних і традиційних схемах обробки. Також запропоновано методику оцінювання ефективності з урахуванням зовнішніх факторів середовища, трафіку та характеристик комунікаційних протоколів. Результати дослідження підтверджують доцільність інтеграції фазі-логічних елементів у сучасні телекомунікаційні системи, зокрема для використання в мережах 5G, 6G та Інтернеті речей (IoT). Наведено потенційні напрями практичного впровадження описаних методів у реальні інфраструктури зв’язку, а також окреслено перспективи подальших наукових розробок у сфері мікроелектроніки та фазі-логічної обробки інформації.