МЕТОД ПОЄДНАННЯ КОНТЕКСТНИХ ВЕКТОРНИХ ПРЕДСТАВЛЕНЬ СЛІВ ІЗ ВЕКТОРНИМ ПОДАННЯМ МЕДИЧНОГО ДОМЕНУ - ЧАБАН, Олександр (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Основним викликом у галузі медичних висновків природною мовою (англ. NLI) є досягнення високої точності та надійності автоматизованого аналізу клінічних текстів. Такий аналіз ускладнюється специфікою медичної термінології та потребою врахування контекстуальних знань. У статті подано розв’язок задачі для підвищення якості медичного висновку природною мовою (NLI) через інтеграцію структурованих знань предметної області та інформації про тональність тексту. У роботі запропоновано метод, що поєднує сучасний алгоритм вбудовування знань MultE (застосований до Уніфікованої медичної мовної системи) з моделлю BioELMo, а також інтегрує специфічну для предметної області інформацію про тональність за допомогою MetaMap. Запропонований метод використовує вбудовування BioELMo, інтегровані знання та вектори тональності, оброблені через двоспрямовану LSTM та архітектуру на основі уваги. За набором даних MedNLI метод досяг значення F1-міри в 79,85 %, що перевершило базові моделі. Результати обчислювальних експериментів демонструють, що інтеграція специфічних знань підвищує впровадження NLI у медичній галузі, створюючи в такий спосіб надійну основу для покращення підтримки клінічних рішень.