НЕЧІТКА МОДЕЛЬ ДИСПЕРСНОГО СКЛАДУ ТВЕРДИХ ЧАСТОК ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ЗАПИЛЕНОСТІ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ - Божко, Костянтин; Морозова, Ірина (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
В роботі розглянуто нечітку модель для оцінювання рівня запиленості атмосферного повітря на основі врахування дисперсного складу твердих часток. Модель побудована за алгоритмом Мамдані. Використано три входи і один вихід, які мають по три функції належності. Вхідні дані є значеннями концентрації твердих часток типу РМ1, РМ2.5 та РМ10. Джерелом вхідних даних є доступні із мережі в реальному часі результати вимірювань станціями екологічного моніторингу (ресурс ECOBOT). Це дозволяє оперативно здійснювати апробацію і, за необхідності, – корекцію моделі не тільки розробнику програми, але і її користувачу (експерту). База нечітких правил компактна і налічує усього 27 формул нечіткого виведення. Модель розроблена в модулі FUZZY LOGIC TOOLBOX пакету MATLAB. Окреме врахування концентрації часток із субмікронним розміром у загальному коефіцієнті запиленості є важливою особливістю моделі і надає їй перевагу перед стандартним оцінюванням, оскільки підвищує увагу експерта до вкрай шкідливого для здоров’я людини чинника забруднення.