ОПТИМІЗАЦІЯ ЛОГУВАННЯ В ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ НА ОСНОВІ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ БУФЕРОМ У ШАБЛОНІ PRODUCER-CONSUMER - ПАРХОМЕЙ, Ігор; БОЙКО, Юлій; ЛЕМЕШКО, В'ячеслав; ЄРЬОМЕНКО, Олександр (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглядається підхід до оптимізації процесів логування в інформаційних системах шляхом застосування математичної моделі управління буфером у межах шаблону взаємодії Producer–Consumer. Запропоновано модель, що дозволяє балансувати навантаження між генератором логів (producer) і підсистемою зберігання (consumer), з урахуванням обмежень буферної пам’яті та параметрів системи. Аналіз ефективності моделі демонструє зменшення втрат логів, зниження затримки обробки та покращення стабільності логування в умовах високого навантаження. Представлено результати моделювання, що підтверджують доцільність використання розробленого підходу для побудови надійних систем аудиту та моніторингу подій.