ВИСОКОЕФЕКТИВНІ MIMO-РІШЕННЯ ДЛЯ БЕЗДРОТОВИХ МЕРЕЖ WIMAX І 5G - БОЙКО, Юлій; КАРПОВА, Леся; НАЗАРЧУК, Денис (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У сучасних бездротових системах зв’язку, таких як WiMAX та 5G, технологія MIMO відіграє ключову роль у підвищенні пропускної здатності, спектральної ефективності та загальної якості зв’язку. У цій роботі аналізуються передові підходи до проєктування та оптимізації MIMO-систем, зокрема використання спеціалізованих антенних елементів для покращення ізоляції каналів та зниження взаємних завад. Запропоновані конструктивні рішення дозволяють досягти високої ефективності випромінювання в широкому діапазоні частот. Представлені результати моделювання підтверджують зростання загальної продуктивності системи в порівнянні з традиційними реалізаціями.