АЛГОРИТМ ВИЛУЧЕННЯ ОЗНАК З ЦИФРОВИХ ЗОБРАЖЕНЬ ХРОМОСОМ ЧЕРЕЗ СЕГМАНТАЦІЮ - ПИСАРЧУК, Олексій; МІРОНОВ, Юрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
В статті запропоновано алгоритм вилучення ознак із об’єкту хромосоми на цифровому зображенні для задач кластеризації та ідентифікації, побудований на сегментації зображення. Особливістю даного алгоритму є незалежність результатів від форм об’єктів на зображеннях, що є перевагою через непередбачуваність геометричних ознак об’єктів розпізнавання. Проведено аналіз ефективності запропонованого алгоритму на прикладі K-means кластеризації у порівнянні з класичним вилученням ознак через нейромережу VGG16