МЕТОД ТЕНЗОРНОЇ ДЕКОМПОЗИЦІЇ ДЛЯ АДАПТИВНОГО РОЗПОДІЛУ РЕСУРСІВ У СИСТЕМАХ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ - КОЗЕЛЬСЬКИЙ, Олександр (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У роботі представлено метод динамічного розподілу ресурсів на основі тензорної декомпозиції, спрямований на значне підвищення ефективності управління обчислювальними ресурсами та планування в системах реального часу. Запропонований підхід забезпечує всебічний аналіз багатовимірних характеристик процесів — включно з обсягом споживаних ресурсів, пріоритетними вагами та часовими параметрами виконання — що формує глибше розуміння внутрішньої динаміки та взаємозв’язків між компонентами системи. Завдяки можливості операцій з тензорами, метод додає системам гнучкість і масштабованість: від вбудованих систем із жорсткими обмеженнями на пам’ять і енергоспоживання до розподілених кіберфізичних платформ із великою кількістю вузлів і змінними робочими навантаженнями. Інтеграція алгоритмів розкладання тензорів відбувається прозоро для стандартних каналів передачі даних і повністю сумісна з типовими схемами управління пам’яттю, підтримуваними сучасними процесорними архітектурами. Результати експериментальних досліджень підтверджують, що застосування цього підходу дозволяє зменшити середній час простою задач, скоротити число хибних спрацьовувань механізмів планування та покращити баланс навантажень між обчислювальними ядрами. За рахунок масштабованості та адаптивності метод може стати основою для подальших досліджень у галузі інтелектуального управління ресурсами.