МЕТОД КІЛЬКІСНОЇ ОЦІНКИ РІВНЯ СТІЙКОСТІ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ДО ВИТОКУ КОНФІДЕНЦІЙНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - СТЕЦЮК, Юрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Часто виникає необхідність визначити яка із складних систем є кращою, має вищий рівень при вирішені нею певного виду задач. При цьому достовірність має бути якомога вищою, бо ціна питання може бути досить високою. В нашому випадку такою задачею є забезпечення ОС високого рівня стійкості інформаційної системи, що працює під її управлінням, до не витоку конфіденційної інформації. При проведені порівняльних аналізів будь яких складних систем загалом, чи їх окремих підсистем постає питання, відповідь на яке є зовсім нетривіальною. В таких умовах отримати однозначну відповідь на подібне запитання практично неможливо, особливо, якщо йдеться про використовувані, діючі системи. Система або її частина, яка однозначно була б гіршою за інші системи в усіх відношеннях, просто не могла б існувати. В дійсності має місце типова багатокритеріальна задача, коли є кілька вибраних критеріїв якості, по яких мають оцінюватись порівнювані системи, а також деяка множина систем, які випереджають одна одну за одними критеріями і, зазвичай поступаються по іншим. Тому знаходження методу вирішення таких задач є перспективним напрямом дослідження і актуальною науковою задачею. В роботі запропоновано удосконалення відомого метода з метою підвищення його чутливості та застосування для кількісної оцінки порівнюваних складних програмних систем. Напрямами подальших досліджень буде розширення класу вирішуваних ним задач.