БАГАТОРОЗРЯДНИЙ ЦАП ІЗ ВАГОВОЮ НАДЛИШКОВІСТЮ З ВИХОДОМ ПО СТРУМУ - Фігас, Ганна (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
У статті викладено метод побудови багаторозрядних ЦАП із ваговою надлишковістю з виходом по струму. Такі ЦАП дозволяють істотно (на порядок) підвищити швидкодію АЦП порозрядного кодування. Показано, що такий ЦАП має високу швидкодію, а також забезпечує нерозривність характристики перетворення, навіть за умов застос ування неточної елементної бази. Наведено схеми АЦП, що реалізують алгоритми прискореного врівноваження на основі різних надлишкових позиційних систем числення. Розглянуто принципові та функціональні схеми двотактних підсилювачів постійного струму зі зворотним зв’язком по струму для підвищення вихідного опору цифроаналогових перетворювачів. Наведено оцінки вихідного опору розглянутих двотактних підсилювачів постійного струму за результатами аналітичних обчислень та комп’ютерного моделювання.