ВЕРИФІКАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ТЕПЛОВІЗІЙНОГО КОНТРОЛЮ ТЕПЛОВИХ ПРОЦЕСІВ ЗОВНІШНЬОГО ТОЧІННЯ НА ОСНОВІ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ТЕПЛОВОГО СТАНУ ЗОНИ РІЗАННЯ - ГОЛОБОРОДЬКО, Володимир; ПЕРПЕРІ, Людмила (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглянуто підхід до оцінювання достовірності тепловізійного контролю процесів різання на операції зовнішнього точіння без використання мастильно-охолоджувального технологічного середовища. З цією метою було визначено підхід до моделювання теплового стану зони різання на основі рівняння теплопровідності з урахуванням початкових та крайових умов. Запропонована спрощена математична модель використовувалась для верифікації експериментальних температур отриманих методом тепловізійного контролю. Порівняльний аналіз отриманих експериментальних результатів методом тепловізійного контролю з теоретично обчисленими температурами отриманими з моделі, шляхом розрахунку похибок, підтвердив доцільність застосування термографічного методу при обробці матеріалів.