РОЛЬ ХІМІЧНИХ ДОБАВОК У ПІДВИЩЕННІ МІЦНОСТІ БЕТОНУ ПРИ БУДІВНИЦТВІ НАФТОГАЗОВИХ ОБ’ЄКТІВ - АБАСОВ, Vasif Asif oglu (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Метою статті є дослідження ролі хімічних добавок у підвищенні міцності бетону при будівництві нафтогазових об’єктів. Зазначається, що різні хімічні добавки покращують механічні властивості бетону та забезпечують тривалу експлуатацію в суворих умовах навколишнього середовища. Підкреслюється, що відновники води (пластифікатори і суперпластифікатори) підвищують щільність бетону за рахунок зниження водоцементного відношення, в результаті чого бетон має високу міцність на стиск. Також зазначається, що інгібітори корозії захищають сталеву арматуру в бетоні, запобігаючи іржі та руйнуванню. У дослідженні використовувалися методи аналізу, синтезу та порівняння. Для досягнення наукових результатів роботи використано системний, процесний, ресурсний та результативний підходи. Наукова новизна цього дослідження полягає в тому, що воно комплексно розглядає вплив хімічних домішок, які підвищують міцність бетону, що використовується при будівництві нафтогазових об’єктів, розкриваючи, як технологія бетону адаптується до конкретних вимог у цій галузі. Вплив різних хімічних домішок на механічні властивості та стійкість бетону до навколишнього середовища заповнює прогалини в літературі в цій галузі та відкриває нову перспективу для оптимізації стійких характеристик бетону. Зокрема, поглиблений аналіз вибору та використання бетонних добавок для унікальних умов експлуатації нафтогазових об’єктів є значною інновацією порівняно з попередніми дослідженнями в цій галузі. Як наслідок, хімічні добавки, які використовуються для підвищення міцності бетону при будівництві нафтогазових об’єктів, відіграють вирішальну роль у забезпеченні структурної цілісності та будівництві довготривалих і безпечних об’єктів. Ці добавки значно покращують як механічні властивості бетону, так і його стійкість до факторів зовнішнього середовища. Редуктори води зменшують водоцементне співвідношення, в результаті чого бетон стає більш щільним і міцним, тоді як прискорювачі та сповільнювачі контролюють процес схоплювання бетону, забезпечуючи ефективність будівельних процесів.