МЕТОД КЛАСТЕРНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ НА ОСНОВІ ДАНИХ ЕЕГ - ГОЛОБОРОДЬКО, Владислав; ЛИФАР, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглянуто метод ідентифікації особистості на основі аналізу електроенцефалограм (ЕЕГ). Запропоновано метод кластерного аналізу багатовимірних даних електроенцефалограм для визначення індивідуальних характеристик мозкової активності. Проведено експериментальні дослідження, що підтвердили можливість класифікації енцефалограм та визначення їхньої приналежності до конкретного суб'єкта. Результатом класифікації є віднесення контрольної електроенцефалограми до відповідного класу, що відповідає конкретній особі. Запропонований метод продемонстрував високу достовірність. Ключові слова: електроенцефалограма, кластерний аналіз, біометрична ідентифікація, статистичний аналіз, сигнатура барицентра, емоційний стан, стан спокою