ПОВЕДІНКОВА МОДЕЛЬ ДОВІРИ В ГРІД ОБЧИСЛЮВАЛЬНІЙ СИСТЕМІ НА ОСНОВІ НЕЧІТКОЇ ЛОГІКИ - РЕГІДА, Павло (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Цю роботу присвячено дослідженню можливостей застосування нечіткої логіки для побудови та вдосконалення моделі довіри до обчислювальних елементів у грід-обчислювальних системах. Такі системи набули значного поширення завдяки своїй гнучкості, простоті масштабування та здатністю ефективно залучати нові вузли, що дозволяє збільшувати загальну доступну обчислювальну потужність для вирішення складних задач. Використання грід-систем успішно підтверджується численними науковими, академічними та профільними проектами, які об’єднують велику кількість користувачів, що добровільно надають власні ресурси для виконання інтенсивних, з точки зору обчислювальної складності, завдань. Проте, незважаючи на очевидні переваги, залишається актуальною і складною проблема забезпечення високого рівня захисту, надійності та достовірності результатів обчислень. Основна складність полягає у відсутності прямого контролю над програмними та апаратними компонентами обчислювальних елементів, що приєднуються до системи. Внаслідок цього виникає необхідність у додаткових повторних перевірках отриманих результатів, що неминуче призводить до підвищення навантаження на систему та зниження її загальної продуктивності. Відсутність додаткових перевірок може призвести до спотворення підсумкового результату, враховуючи специфіку виконання завдань у такому середовищі. Оскільки обчислення розподіляються на окремі частини між великою кількістю обчислювальних елементів, а отримані часткові результати об’єднуються в єдине рішення, навіть одна помилка або зловмисна дія окремого елемента здатна критично вплинути на точність загального результату. Враховуючи зазначене, метою цієї статті є представлення модифікованої моделі довіри на основі нечіткої логіки, яка дозволить правильно розподілити ролі між елементами у системі. Така модифікація дозволить скоротити кількість необхідних повторних перевірок і підвищити ефективність функціонування грід-системи загалом.