МЕТОДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ МУЛЬТИКОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ АНТИВІРУСНИХ КОМБІНОВАНИХ ПРИМАНОК ТА ПАСТОК В КОРПОРАТИВНИХ МЕРЕЖАХ - КАШТАЛЬЯН, Антоніна (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
В роботі розроблено методи для організації прийняття рішень та функціонування обманних систем на основі попереднього досвіду функціонування та різних варіантів виконання завдань. Для цього здійснено формальне подання компонентів в архітектурі мультикомп’ютерних систем та зв’язків між ними. Запропоновано розмежувати центр системи та контролер прийняття рішень. До завдань центру системи віднесено підготовку варіантів виконання завдань, а до контролеру прийняття рішень віднесено оцінювання варіантів виконання завдань з урахуванням попереднього досвіду їх застосування та вибір одного з них. Розроблено аналітичні вирази для опису процесів в мультикомп’ютерних системах, які використано в системах для забезпечення спроможності систем до самостійного прийняття рішень щодо виконуваних завдань. Метою роботи було покращення прийняття рішень мультикомп’ютерними системами з комбінованими антивірусними приманками та пастками щодо подальших кроків за рахунок формування поліморфних відповідей на події з урахуванням попереднього досвіду застосування варіантів відповідей та функціонування систем. За результатами запропонованих рішень було розроблено прототип системи та проведено з ним експерименти. Експерименти було проведено для випадку з вибором одного з п’яти варіантів виконання завдань і для випадку наявності всього одного варіанту виконання завдання. Згідно результатів проведеного експерименту було встановлено, що стійкість системи на протязі її функціонування є кращою для першого випадку, тобто з урахуванням запропонованих рішень, порівняно з традиційним підходом за другим варіантом. Таким чином, розроблені рішення щодо функціонування систем з урахуванням попереднього досвіду дозволили синтезувати стійкіші системи.