ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЛЬОТУ ЗГРАЇ БПЛА В УМОВАХ ЗАВАД ТА ДІЇ АНТИДРОНОВИХ СИСТЕМ ВОРОГА - САЛІЙ, Олександр; ВОЙТЕНКО, Сергій; ТАРАНЕНКО, Віктор; БОЙКО, Юлій; ДРУЖИНІН, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглядається актуальне завдання застосування ударних FPV-дронів в режимі «камікадзе» для знищення ворожих антидронових систем (C-UAS), систем окопного радіоелектронного придушення (ОРЕБ) та блокування логістичних шляхів противника на відстані до 50 км. Запропоновано комплексний підхід, що включає алгоритм польоту з інтеграцією різних методів захисту БпЛА від впливу ОРЕБ, C-UAS, тактичних зенітно-ракетних комплексів та радіолокаційних систем ворога. Основна увага приділена розробці інтелектуальних систем (IS) для забезпечення польоту на малих висотах (1–20 м) з обходом перешкод, підвищенням стійкості до радіоелектронних завад та досягненням високої точності ураження цілей (+0,2 м). У роботі синтезовано підхід до оптимізації польотних параметрів у реальному часі, зокрема: забезпечення прямої видимості, якісного радіоканалу FPV, частотної оптимізації та стабілізації польоту. Розроблені рішення базуються на інноваційних можливостях БпЛА, таких як аналіз радіозавад, візуальна одометрія та стабілізація польоту, що забезпечує ефективне виконання польотної місії в умовах активного радіоелектронного впливу.