ДИНАМІКА ЗМІНИ ЙМОВІРНОСТІ ЗВ’ЯЗНОСТІ РОЗПОДІЛЕНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ В ЧАСІ З УРАХУВАННЯМ ВИПАДКОВОГО ВПЛИВУ НА ЕЛЕМЕНТИ - БАРАБАШ, Олег; КОПІЙКА, Олег; МАКАРЧУК, Андрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Проектування та подальші впровадження та експлуатація інформаційних систем є невід’ємним елементом вирішення багатьох прикладних задач сьогодення. Особливо цікавим та актуальним в ряді ситуацій є випадок, коли умовами передбачається, що розроблювана інформаційна система буде працювати в автономному режимі тобто, другими словами, без втручання людей або їх втручання можна вважати несуттєвим. На фоні цієї обставини стає особливо важливим дослідження функціональної стійкості інформаційної системи. На даний момент розроблено чимало методів чисельно оцінити функціональну стійкість системи. Ці методи часто називають показниками функціональної стійкості. До них можна віднести, для прикладу, ймовірність зв’язності, степінь реберної та вершинної зв’язності та багато інших. Однак, головним їх недоліком є можливість оцінити функціональну стійкість лише в певні моменти експлуатації, тим часом коли на етапі проектування може бути критично необхідним їх представлення як функції від часу. Така необхідність нерідко виникає, наприклад, при необхідності вивчення динаміки деградації спроектованої інформаційної системи. На даний момент є математично обґрунтовані спроби представити деякі показники функціональної стійкості як функції від часу, однак, ці спроби, як правило, не передбачають можливості врахування можливих випадкових впливів на елементи розглядуваної інформаційної системи або на інформаційну систему загалом. В даній роботі робиться спроба узагальнення результатів представлення ймовірності зв’язності як функції від часу на випадок, коли завантаженість кожного з елементів є не строго детермінованою величиною, змінною з часом, а випадковим процесом з нормальним розподілом в кожний момент часу. Розглянуто випадок, коли відомо, що середнє та середньоквадратичне відхилення завантаженості елементів інформаційної системи є періодичними функціями з наперед відомим періодом, а також відоме їх значення в певні моменти часу на протязі періоду.