ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСОСУВАННЯ ТЕПЛОВІЗОРІВ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ РАДІОЕЛЕКТРОННИХ ЗАСОБІВ НЕГЛАСНОГО ОТРИМАННЯ ІНФОРМАЦІЇ НА ОБЄКТАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - КОНОТОПЕЦЬ, Микола; ТУРОВСЬКИЙ, Олександр; САМОЙЛОВ, Ігор; КОМОНЮК, Євген (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
В умовах постійного удосконалення методів та способі застосування засобів негласного отримання інформації на об’єкті інформаційної діяльності актуальним є питання їх своєчасної ідентифікації, виявлення та нейтралізації. В статті розглянуто перспективи та можливості виявлення таких засобів за допомогою програмно-апаратних комплексів на основі тепловізорів по тепловому випромінюванню. В результаті проведених досліджень в статті подано результати аналізу основних технічних характеристик сучасних зразків тепловізорів, що споряджені мікроболометричними матрицями провідних компаній світу. Розроблено формалізовану модель теплового каналу витоку інформації на ОІД за енергетичним критерієм та на її основі запропоновані пропозиції з удосконалення технічних характеристик тепловізійних пристроїв. Надані пропозиції спрямовані на покращення ефективності використання тепловізійних пристроїв у виявленні та захисті від потенційних загроз, що походять з радіоелектронних засобів добування інформації Показано, що подані пропозиції підвищують якість виявлення та нейтралізації радіоелектронних засобів добування інформації, які о можуть бути використані зловмисником на ОІД. Практична цінність результатів дослідження полягає в підвищенні якості виявлення та нейтралізації роботи радіоелектронних засобів добування інформації, що можуть бути використані на ОІД при проведені спеціальних досліджень шляхом покращення роботи тепловізійних пристроїв.