КОНТРОЛЬ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ФІТОЗАСОБІВ (РОСЛИННИХ ЛІКІВ) З ВИКОРИСТАННЯМ ЕЛЕКТРОННОГО НОСА - СЕМЕНОВ, Андрій; БОНДАРЕЦЬ, Катерина; СТАЛЬЧЕНКО, Олександр; КРИСТОФОРОВ, Андрій; ШПИЛЬОВИЙ, Олександр (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Контроль якості фармацевтичних фітозасобів є ключовим етапом забезпечення їхньої ефективності, безпеки та відповідності регуляторним стандартам. Поява сучасних інновацій, у тому числі електронного носа, відкриває шлях для швидкої та точної оцінки рослинних ліків. Датчик газу дає змогу виявляти ароматичні речовини та перевіряти їх за контрольними показниками, необхідними для підтримки стійкості та ефективності рослинних засобів. У цьому документі детально розглядаються фундаментальні принципи пристрою штучного нюху, його використання в регулюванні процесів фіторемедіації та переваги, які ця технологія пропонує. Цей метод дозволяє ідентифікувати складні суміші летких сполук, виявляти фальсифікації, контролювати якість у реальному часі та відстежувати зміни, пов’язані зі зберіганням або обробкою сировини. Пристрій, що імітує людське нюхання, як вдосконалений інструмент для обстеження, дозволяє швидко та зручно визначати швидкоплинні природні розчинники, які формують унікальний «нюховий відбиток» для кожного зразка. Завдяки цьому стає можливим не тільки керувати калібром сировини та продукції, а й виявляти шахрайство, вимірювати стабільність калібру під час складування та спостерігати за виробничими процедурами. Як електронний ніс для контролю якості фармацевтичних фітозасобів і рослинних ліків автори пропонують використати багатоканальний пристрій розпізнавання запахів і концентрацій газів у реальному часі MSRC-2, який розроблений на кафедрі інформаційних радіоелектронних технологій і систем Вінницького національного технічного університету. Ця робота підкреслює концепцію електронного ольфактометра, його переваги перед звичайними підходами та його відповідне використання у фармацевтичній галузі. Визнаючи важливість, ретельні зусилля забезпечують стандартизацію лікарських засобів рослинного походження за допомогою методу електронного носа, сприяючи перевірці якості та оцінці стабільності, що є першорядним для підвищення безпеки ліків і розвитку сучасних систем контролю.