МОДЕЛЮВАННЯ КІБЕРФІЗИЧНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ НЕГАТИВНИХ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ - ПЕРЕПЕЛИЦЯ, Станіслав; ЮХИМЧУК, Марія; ЛЕСЬКО, Владислав (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У роботі розглядається моделювання кіберфізичних систем управління в умовах негативних зовнішніх факторів. Проведено аналіз впливу екологічних, технічних та соціальних факторів на стабільність і надійність системи. Вивчено різні підходи до моделювання, включаючи математичні моделі та симуляційні методи, а також їх застосування для оцінки ризиків. Розглянуто технології моніторингу та управління, які сприяють підвищенню стійкості систем до зовнішніх впливів. Запропоновано практичні рекомендації для розробки стійких до зовнішніх впливів систем, що можуть бути корисними для підприємств у різних галузях.