МАРКОВСЬКІ МОДЕЛІ ОЦІНЮВАННЯ НАДІЙНОСТІ ПРОГРАМОВНИХ ПРИСТРОЇВ З КЕРОВАНОЮ БАГАТОРІВНЕВОЮ ДЕГРАДАЦІЄЮ: КЛАСИФІКАЦІЯ, РОЗРОБЛЕННЯ І ДОСЛІДЖЕННЯ - ВДОВІЧЕНКО, Олександр; ХАРЧЕНКО, Вячеслав (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Надано результати розроблення та аналізу марковських моделей програмовних пристроїв (ПП) (мікроконтролерів, програмовних логічних інтегральних схем та ін.) з керованою багаторівневою деградацією (БРД) для оцінювання їх готовності, які враховують можливості різних процедур реконфігурації структури при відмовах. Основні результати дослідження: обґрунтовано припущення та належність моделей готовності ПП з БРД до класу багатофрагментних марковських моделей (БММ) з дискретними станами та неперервним часом; розроблено класифікацію цих моделей за ознаками змінності параметрів, зокрема, рівнів деградації ресурсів ПП та засобів реконфігурації, виду реконфігуропридатності, наявності помилок контролю тощо; розроблено БММ та досліджено залежності готовності від параметрів безвідмовності та відновлюваності компонентів шляхом реконфігурації структури за різними процедурами. Створено модельний базис для оцінювання надійності та живучості ПП, який може доповнюватися за новими ознаками та параметрами пристроїв.