ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИКОРИСТАННЯ ТЕРМОГРАФІЇ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ НЕСПРАВНОСТЕЙ СОНЯЧНИХ ПАНЕЛЕЙ - ЛИСИЙ, Андрій; КІРЕТОВ, Віталій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
У запропонованій статті розглядається використання термографії як високоефективного методу для виявлення несправностей сонячних панелей, що водночас слугує фундаментальною основою моніторингу та діагностики у галузі сонячної енергетики. Локальні дефекти, такі як перегріви, тріщини у фотоелементах та порушення електричних з’єднань, суттєво знижують ефективність роботи панелей, спричиняючи втрати енергії. Термографія дає змогу оперативно та з високою точністю виявляти ці проблеми за рахунок інфрачервоної візуалізації, що відкриває інноваційні можливості для підвищення продуктивності систем. У роботі детально аналізуються різні підходи до впровадження термографічних методів, зокрема застосування ручних тепловізорів, безпілотних літальних апаратів із тепловізійними камерами та стаціонарних моніторингових систем. Окрема увага приділяється інтеграції термографії із сучасними алгоритмами штучного інтелекту, що сприяє автоматизованому аналізу теплових зображень, прогнозуванню потенційних несправностей та мінімізації людського фактора. Результати проведеного дослідження демонструють, що термографія може розглядатися не лише як засіб діагностики, а й як перспективний інструмент управління технічним станом панелей. Основними перевагами є оперативність, висока точність, можливість масштабування та інтеграції з іншими сучасними технологіями, такими як «розумний будинок», «інтернет речей». Водночас, зазначено, що висока вартість обладнання та залежність від погодних умов є ключовими викликами для впровадження технології. Одержані висновки підтверджують доцільність застосування термографії для забезпечення надійної експлуатації сонячних електростанцій і зменшення їхнього екологічного впливу. Подальший розвиток технологій, зокрема штучного інтелекту та безпілотних літальних апаратів, сприятиме вдосконаленню методів моніторингу та підвищенню ефективності відновлюваних джерел енергії.