АНАЛІЗ ЯКОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ В БЕЗПРОВОДОВИХ МЕРЕЖАХ З КІЛЬКОМА СТРИБКАМИ - МІХНЕНКО, Ярослав; КОНОНОВА, Ірина (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Стаття присвячена аналізу якості обслуговування безпроводових мереж, оскільки дане питання в сучасному світі стає все більш важливим аспектом для користувачів та у світі сучасних технологій. Забезпечення якості обслуговування (QoS ‒ Quality of Service) у безпроводових мережах має особливо велике значення, оскільки вони використовуються для передачі даних і забезпечення комунікації між різними пристроями та користувачами, забезпечуючи стабільність підключення, швидкість передачі пакетів інформації, безпеку передачі, конфеденційність та пріорітезацію трафіку, що відправляється. Серед безпроводових мереж нового покоління останніми роками особлива увага приділяється безпроводовим мережам з кількома стрибками. Оскільки бездпроводові мережі з кількома стрибками значно відрізняються від безпроводових локальних мереж, дослідження проведено в даній статті було зосереджено на пошуку рішень, спрямованих на бездпроводові мережі з кількома стрибками, оскільки забезпечення якості обслуговування в даних мережах не в повній мірі досліджено з погляду виникаючих проблем прихованих/відкритих станцій, непередбачуваності безпроводового середовища, мобільность вузлів та обмеження енергії. В роботі описано складність забезпечення QoS у безпроводових мережах з кількома стрибками та запропоновано варіант забезпечення QoS у безпроводових мережах з кількома стрибками з багаторівневої точки зору. Крім того, представлено рішення QoS, специфічні для безпроводових мереж. А саме ‒ рішення QoS для рівня управління доступом до посередників(MAC ‒ Media Access Control), рішення на основі резервування ресурсів на мережевому рівні, рішення QoS без збереження стану на мережевому рівні, багатоканальна маршрутизація QoS, QoS фреймворки, рішення QoS для безпроводових сітчастих мереж.