МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ КОНЦЕНТРАЦІЙ ШКІДЛИВИХ ВИКИДІВ АВТОТРАНСПОРТУ НА ОСНОВІ ПОЄДНАННЯ МЕТОДІВ ІНТЕРВАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ТА ОНТОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ - Мельник, Андрій; Дивак, Микола; Манжула, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
Проблема побудови математичної моделі динаміки концентрацій шкідливих викидів автотранспорту на різних ділянках міста з використанням методів інтервального аналізу та онтологічного підходу розглянута в цій статті. Досліджено особливості побудови таких моделей на основі періодичного вимірювання концентрацій шкідливих речовин та відповідної процедури ідентифікації на основі отриманих вимірювань. В роботі запропоновано поєднання онтологічний підхід, як інструмент управління, який дозволяє значно спростити систематичні стандартизовані методи зберігання моделей, процес їх побудови та відповідного використання в практичних ситуаціях. Процедура застосування онтологічної моделі дозволяє формалізувати процес отримання, зберігання та використання відповідних знань та підходить для більш інтелектуалізованих систем, такі як визначення завідомо хибних розв’язків на основі моделі, оптимізація процесу прийняття рішень на основі знань та моделювання відповідної технологічної схеми. У цій роботі також описані особливості побудови відповідної онтологічної моделі, закономірність вибору нелінійної моделі. В результаті проведених експериментальних досліджень підтверджено ефективність запропонованого підходу.