ТРИПАРАМЕТРОВИЙ МЕТОД КОНТРОЛЮ ДЕТАЛЕЙ ОБЛАДНАННЯ ПЕРЕРОБНИХ І ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ - СЕБКО, Вадим; ЗДОРЕНКО, Валерій; ЗАЩЕПКІНА, Наталія; БАРИЛКО, Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
На основі залежностей нормованих характеристик від інформативних параметрів виробу, що включають до себе площу поперечного перерізу пластини S, магнітну проникність μ, питомий електричний опір ρ плаского зразка σ і частотні, амплітудні та фазові компоненти багатопараметрового сигналу, розроблено універсальний трипараметровий метод спільного вимірювального контролю магнітних, електричних і температурних параметрів слабоферомагнітних та феромагнітних пласких виробів обладнання переробних і харчових виробництв. Описано схеми включення ТЕП, які реалізують запропонований універсальний метод спільного вимірювального контролю параметрів пласких виробів, які передбачають нагрівання пластин у процесі контролю. Сутність запропонованого трипараметрового методу ґрунтується на аналізі взаємодії зовнішнього магнітного поля з магнітним полем вихрових струмів, які наведені збуджувальною котушкою в контрольованому плоскому виробі. При цьому, нормований питомий магнітний потік Кt наводить у пласкому зразку ЕРС теплового ТЕП. Далі на підставі експериментальних даних визначення компонентів сигналів перетворювача та отриманих розрахункових даних, пов'язаних із визначенням нормованих параметрів ТЕП, було встановлено алгоритми вимірювальних і розрахункових процедур. Таким чином, вимірюючи магнітні потоки: Фt у пласкому зразку, опорний магнітний потік Ф0 та фазовий кут зсуву , можна отримати данні про відносну магнітну проникність µ, питомий електричний опір ρ і температуру t. При цьому, будь-яка зміна параметрів µ, ρ і t призводить до зміни узагальненого параметра x, а отже, до зміни амплітудної та фазової складових компонентів сигналів ТЕП зі зразком.