СHROME РОЗШИРЕННЯ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ЗДОРОВ’Я ПІД ЧАС РОБОТИ В БРАУЗЕРІ - ТАРНОВЕЦЬКА, Ольга; ГАЗДЮК, Катерина; ВАЛЬ, Олександр; ВОДЯНЧУК, Валерія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Робота присвячена дослідженню та впровадженню розширення для браузера, яке допомагає користувачам підтримувати здоров'я під час тривалої роботи за комп'ютером. Основні завдання цього розширення включають: нагадування користувачам про необхідність регулярних перерв для виконання фізичних вправ, що допоможуть зняти напругу з м’язів спини та очей, надання користувачам можливості налаштовувати частоту та тип нагадувань відповідно до їхніх індивідуальних потреб і уподобань, надання доступу до спеціалізованих вправ та рекомендацій через вебсторінки, що сприяють поліпшенню здоров'я та самопочуття. Аналіз альтернатив показав важливість створення розширення, яке міститиме такі функції: нагадування для очей та постави, інформування про важливість підтримання водного балансу в організмі, можливість активувати та деактивувати сповіщення, налаштування часу нагадувань, сторінку з вправами для постави та очей, зворотній відлік під час виконання вправ, перевірку правильності постави та сповіщення про її неправильність, навіть якщо користувач знаходиться на інших вкладках. Проаналізовано функціональні та нефункціональні вимоги до розширення та створено діаграму варіантів використання. Реалізовано програмний продукт за допомогою Chrome API, використовуючи такі API: storage (для зберігання даних користувача), alarms (для відстеження часу), notifications (для надсилання сповіщень користувачеві), tts (для озвучування тексту) та tabs (для управління вкладками веббраузера). Обґрунтовано вибір технологій, які використані для розробки програмного продукту, а саме: мова програмування TypeScript, бібліотека React, бібліотека компонент MUI для створення користувацьких інтерфейсів, як середовище розробки використаноVisual Studio Code та Vite для збірки проекту. Для оцінки постави використано результати машинного навчання.