ВИКОРИСТАННЯ ГРАФОВИХ БАЗ ДАНИХ У КІБЕРБЕЗПЕЦІ - СЕМЕНЮК, Андрій; ЮХИМЧУК, Марія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті досліджується використання графових баз даних у сфері кібербезпеки, акцентуючи увагу на їх здатності ефективно моделювати та аналізувати складні взаємозв'язки між різними елементами інформаційних систем. Метою дослідження є визначення ролі графових баз даних у виявленні та запобіганні кібератак, а також оцінка їх переваг порівняно з традиційними реляційними базами даних. Методологія включає аналіз сучасних підходів до застосування графових структур для моделювання кіберзагроз, а також розробку методів, що інтегрують графові бази даних з алгоритмами машинного навчання та Explainable AI (XAI) для підвищення точності та прозорості систем безпеки. Результати дослідження демонструють, що використання графових баз даних дозволяє підвищити точність виявлення загроз на 25% та зменшити час реагування на інциденти безпеки на 30% у порівнянні з традиційними реляційними базами даних. Крім того, інтеграція з XAI забезпечує кращу прозорість алгоритмів, що сприяє підвищенню довіри користувачів до систем безпеки. У висновках підкреслюється необхідність подальших досліджень щодо оптимізації продуктивності та масштабованості графових баз даних, а також розробки стандартизованих методик їх інтеграції з існуючими системами кібербезпеки.