ОЦІНКА КЛЮЧОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ БЕЗДРОТОВОЇ МЕРЕЖІ WI-FI 7 ПОКОЛІННЯ - ТАБОР, Денис (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Стандарт IEEE 802.11be був специфікований робочою групою на початку 2024 і став вдосконаленою версії попереднього стандарту 802.11ax. Остання версія стандарту відкриває нове покоління технології WI-FI 7, що також має назву Extremely High Throughput (EHT) і обіцяє новий рівень якості роботи безпровідної мережі. Головні відмінності і особливості стандарту 802.11be є максимальна швидкість передачі данних до 46 Гбіт/с, робота окремо або одразу у 3 діапазонах частот 2.4, 5, 6 ГГц з функцією Multi-link Operation (MLO), смуга пропускання шириною 320 МГц, новий тип квадратурної модуляції 4K-QAM, можливість використання технології MU-MIMO розмірністю 16х16, використання нового формату ресурсної одиниці спектрального ресурсу (MRU) що дозволить ефективно використовувати канал при роботі великої кількості пристроїв, обмежений цільовий час пробудження (RTWT) покрашена функція що керує часом пробудження пристроїв для передачі інформації. Ці покращення відкривають широкі перспективи для використання Wi-Fi 7 у різних сферах. Насамперед, це розширення можливостей для високошвидкісного домашнього Інтернету, де збільшена пропускна спроможність дозволить підтримувати безліч пристроїв одночасно. Технологія також забезпечить більш надійне з'єднання для вимогливих додатків, таких як онлайн-ігри, віртуальна та доповнена реальність (VR/AR), та потокове відео з роздільною здатністю 8K. На корпоративному рівні Wi-Fi 7 здатний значно покращити продуктивність мереж в офісах, на виробничих майданчиках та розумних містах. Впровадження даної технології в медичній сфері дозволить використовувати безпровідні пристрої, які раніше були обмежені із-за недоліків бездротових технологій. Висока щільність з'єднань та мінімальні затримки роблять цю технологію особливо цінною для Інтернету речей (IoT), систем автоматизації та сенсорних мереж. У той же час перспективи впровадження Wi-Fi 7 залежатимуть від економічної доступності обладнання, сумісності з існуючими стандартами та рівня обізнаності користувачів щодо переваг нової технології. Технологія відкриває нові можливості у автомобільній галузі, де стандарт Wi-Fi 7 дозволяє забезпечити стабільну комунікацію між автомобілями, інфраструктурою та хмарними сервісами, що сприяє підвищенню безпеки, комфорту та ефективності транспортних систем. Очікується, що Wi-Fi 7 стане ключовим драйвером цифровізації у найближчі роки, забезпечуючи безшовний зв'язок та новий рівень взаємодії між пристроями. В даній стаття більш докладно описані можливості нового стандарту безпровідної мережі 802.11be та проведена їх оцінка в перспективі використання даної технології у різних сферах.