МОДЕРНІЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ПРОЛИВНОЇ - КОЛОМИЙЧЕНКО, Олег; ЗАЩЕПКІНА, Наталія; КОЛОМИЙЧЕНКО, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Нестача питної води, забруднення повітря та відходи – ці проблеми є найбільш нагальними для українців згідно з результатами роботи Держекоінспекції, опитуванням Інституту Горшеніна, Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні. Згідно з результатами опитування, в Україні серед екологічних проблем, якими найбільше переймаються респонденти – забруднення водойм та дефіцит питної води (51,0%), зростання кількості побутових та промислових відходів (45,9%) та забруднення атмосферного повітря (38,1%) [1]. Лічильники тепла та води є досить важливими в системі тепло та водопостачання. За допомогою даного засобів вимірювальної техніки, що складаються з витратоміра, обчислювача та датчиків температури, ми можемо контролювати фактичневодоспоживання населення. Встановленняводолічильників суттєво зберігає бюджет. Для правильної роботи лічильників потрібно робити періодичну метрологічну повірку кожні 4 роки. Проливна установка використовується для вимірювання і контролю рідини, що протікає через витратоміри в одиницю часу. Однак з роками точність проливних установок втрачається, що призводить до похибок в показаннях та не забезпеченняїх роботи на певному рівні, згідно до вимог ДСТУ EN 1434-5:2014. Таким чином, було прийнято рішеннящодо модернізаціїї установку пролисної УППР80, яка використовується уповноваженою лабораторією для повірки лічильників води та тепла. В статті розглянути основні аспекти модернізації та вплив на ефективність її роботи. Модернізація існуючої проливної установки, а саме застосування встановленого сучасного устаткування, що зменшить час метрологічної повірки засобів вимірювальної техніки, відповідатиме методиці повірки ДСТУ EN 1434-5:2014, дозволить мінімізувати вплив дій оператора під час проведення повірки та збільшмть точності отриманих результатів.