ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ ПРОГНОСТИЧНОГО ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ПІСЛЯДРУКАРСЬКИХ ПРОЦЕСІВ - КУДРЯШОВА, Альона; ПІХ, Ірина; ЛИТОВЧЕНКО, Олег; ПЕТРИК, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Наведено методологію прогностичного оцінювання якості виконання післядрукарських процесів на основі методів та засобів нечіткої логіки. Розроблено нечітку систему формування якості досліджуваного технологічного процесу, яка складається з двох основних компонент: фазифікаії та дефазифікації. Фазифікація перетворює чіткі величини на нечіткі змінні. Етапами фазифікації є формування часткових показників якості, виокремлення універсальної множини значень та відповідних терм-множин, розроблення моделі нечіткого логічного виведення, опрацювання функцій належності лінгвістичних змінних, формування баз знань, матриць знань та нечітких логічних рівнянь. Дефазифікація перетворює нечіткі результати на рішення, придатні для застосування в реальних умовах. Дефазифікація передбачає формування таблиць значень функцій належності, обчислення нечітких логічних рівнянь, отримання конкретного значення інтегрального показника якості післядрукарського опрацювання книжкових видань. Сформовано алгоритм імітаційної моделі прогностичного оцінювання якості післядрукарських процесів на основі нечіткої системи. Розроблено програмний продукт Post Press Forecast, який визначає прогнозований інтегральний показник якості на основі вказаних користувачем значень універсальних множин лінгвістичних змінних. Зворотне виконання завдання полягає у виборі очікуваного значення інтегрального показника та заданні меж допустимих відхилень. У результаті відображається таблиця можливих комбінацій параметрів факторів. Таким чином, можливо обирати оптимальні параметри, що забезпечують досягнення очікуваного результату, значно знижуючи кількість примірників неналежної якості та скорочуючи терміни виходу книжкових видань. Це підвищує рентабельність виробництва, а також якість і конкурентоспроможність готової продукції.