АНАЛІЗ МЕТОДІВ МАШИННОГО НАВЧАННЯ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧ АНТЕННОЇ ТЕХНІКИ - РОЖНОВСЬКИЙ, Mikhailo; РОЖНОВСЬКА, Iryna; МОСКАЛЕНКО, Taisiia (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Розглянуто та наведено схему класифікації сучасних методів машинного навчання, коротко розкрито зміст кожного з приведених методів в класифікації. Наведено структурну схему адаптивної антенної системи з модулем штучного інтелекту та пояснено принцип роботи вказаної схеми. Визначено місце та функціонал модуля штучного інтелекту в схемі адаптивної антенної системи. Проведено аналіз наявних класів методів машинного навчання на предмет можливості їх використання в адаптивних антенних системах з метою інтелектуального керування діаграмою спрямованості. Виявлено, що основним методом машинного навчання, який потенційно може використовуватися адаптивною антенною системою з модулем штучного інтелекту для реалізації інтелектуального керування власними характеристиками направленості, є навчання з підкріпленням. Показано, що метод навчання з підкріпленням може бути скомбіновано з іншими методами машинного навчання, наприклад, з методами нейронних мереж для збільшення точності керування характеристиками направленості адаптивної антенної системи з модулем штучного інтелекту.