МОДЕЛЮВАННЯ СТАТИЧНИХ СИСТЕМ З НЕЛІНІЙНИМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ОНТОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ - МАНЖУЛА, Володимир; ДИВАК, Микола (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
У праці обґрунтовано та побудовано гібридний метод ідентифікації інтервальних моделей статичних систем з нелінійними характеристиками, що базується на знання-орієнтованому підході до опису предметної області стосовно класу задач ідентифікації та правил комбінування методів оптимізації для їх розв’язування. Розроблено правила застосування методів структурної та параметричної ідентифікації інтервальних моделей статичних систем з нелінійними характеристиками, які базуються на характеристиках класу задач ідентифікації, таких як розмірність оптимізаційних задач та властивості цільової функції. Формалізація запропонованих правил уможливила автоматизований вибір найбільш ефективних методів та алгоритмів ідентифікації в рамках процедурної частини онтології моделювання статичних систем з нелінійними характеристиками. Переваги запропонованого підходу проілюстровано на прикладі задачі моделювання генерованої електроенергії денного циклу модуля сонячної електростанції.