ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ОБ'ЄКТІВ ДИНАМІЧНИХ СЦЕНАРНО-ПРЕЦЕДЕНТНИХ СИСТЕМ - ДОРОВСЬКИЙ, Володимир; ДОРОВСЬКИЙ, Дмитро; ДОРОВСЬКА, Ірина; МИЛАШЕНКО, Віктор (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
У сучасних інформаційних технологіях забезпечення безпеки даних є однією з найважливіших задач, особливо в умовах динамічних сценарно-прецедентних систем. Ці системи характеризуються високим рівнем змінності та складністю сценаріїв, які використовуються для моделювання різноманітних ситуацій та подій. Ця робота присвячена дослідженню питань інформаційної безпеки об'єктів динамічних сценарно-прецедентних систем. У роботі розглядаються основні методи та підходи до захисту даних, що включають криптографічні алгоритми, системи виявлення вторгнень та методи аутентифікації. Особливу увагу приділено аналізу загроз, які можуть виникати в процесі функціонування таких систем, а також методам їх запобігання та нейтралізації. На основі проведеного аналізу були запропоновані нові методи підвищення рівня безпеки, що базуються на використанні штучного інтелекту та машинного навчання для виявлення аномалій та прогнозування потенційних атак. В роботі також розглядаються питання забезпечення конфіденційності, цілісності та доступності даних у контексті динамічних змін середовища функціонування. Запропоновані підходи та методи були протестовані на практичних прикладах, що демонструють їх ефективність та доцільність використання для захисту інформаційних систем у динамічних умовах. Результати дослідження можуть бути корисними для розробників програмного забезпечення, аналітиків безпеки та інших фахівців у галузі інформаційної безпеки.