МОДЕЛЬ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЯКІСТЬ ЦИФРОВИХ ЗОБРАЖЕНЬ - ПІСКОЗУБ, Йосиф; КУДРЯШОВА, Альона; ОЛІЯРНИК, Тарас (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Досліджено особливості формування якості цифрових зображень. Виокремлено та описано основні фактори, що впливають на якість растрових зображень: роздільна здатність, глибина кольору, колірна модель, формат файлу, розмір файлу, розмір зображення, компресія, яскравість, насиченість, різкість. Продемонстровано прямі та опосередковані впливи і залежності між факторами. Для визначення рівнів пріоритетності виокремлених факторів використано метод математичного моделювання ієрархій. Розроблено матрицю досяжності, у якій наявність зв’язків між факторами позначено одиницею, а відсутність — нулем. Побудовано ітераційні таблиці, які містять порядковий номер фактора, підмножини досяжних вершин, підмножини вершин попередниць та перетини вершин підмножин. Визначено рівні пріоритетності факторів. Побудовано модель пріоритетного впливу факторів на якість растрових зображень.