ПОБУДОВА БЕСПРОВІДНИХ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖ З ВИКОРИСТАННЯМ МОБІЛЬНИХ АГЕНТІВ - БОЙКО, Liudmyla; ВАРФОЛОМЕЄВА, Oksana; КІС, Oleksandr; ТОРОШАНКО, Ihor (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Розглянуті питання побудови безпровідних сенсорних мереж з використанням для обміну інформацією між вузлами стохастичних мобільних агентів. Проаналізовані основні вимоги, особливості і обмеження щодо алгоритмів обробки і передачі виміряних даних в сенсорній мережі. Дано визначення поняття «мобільний агент», описані основні їх властивості. При дослідженні сенсорних мереж у якості мобільних агентів розуміють певний набір елементів програмного коду, розподілених між окремими мережними вузлами (сенсорами). Показано, що актуальним завданням збору даних сенсорних мереж із щільним покриттям території є оптимізація трафіку шляхом декореляції, тобто усунення інформаційної надлишковості. В основі архітектури мережі лежить багаторівнева ієрархія вузлів та пов'язана з нею система мобільних агентів. Мобільні інтелектуальні агенти в умовах безпровідних сенсорних мереж можуть адаптуватися до інформаційного середовища, що змінюється, у разі обриву зв'язку з координатором мережі працюють автономно, а при відновленні з'єднання передають йому накопичену інформацію. Як модель механізму стохастичної оптимізації надмірності передачі даних у щільній мережі сенсорних радіодатчиків використано керований дифузійний марківський процес. Завдання управління полягає в оптимальному виборі параметрів сенсорної мережі, при якому мінімізується обсяг трафіку для пошуку оптимального числа маршрутів з обмеженням на енергоспоживання і з урахуванням якості зв'язку між послідовними вузлами. Дана порівняльна оцінка енергоспоживання та середньої затримки доставки даних від джерела до пункту збору для звичайної клієнт-серверної структури і сенсорної мережі з мобільними агентами.