РОЗРОБКА ЛІНІЙНОГО ЛАБОРАТОРНОГО БЛОКУ ЖИВЛЕННЯ ПОТУЖНІСТЮ 150 ВТ - СЕМЕНОВ, Andriy; АНДРЕЄНКОВ, Maksym; ХЛЬОБА, Anton; ШУРХАЛ, Mykhailo; ОЛЬХОВИЧ, Vladyslav (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Лабораторний блок живлення є незамінним приладом при виготовленні, тестуванні, настройці та ремонті радіоелектронної апаратури. Об’єктом дослідження роботи є процес вибору та обґрунтування схеми пристрою на сучасній елементній базі, розробка друкованої плати, виготовлення та перевірка створеного макета пристрою на практиці. Також було проведено розрахунок тороїдального трансформатора необхідної потужності. Перевірка проводилася у режимі стабілізації напруги та струму, отримані дані свідчать про можливість подальшого покращення схеми пристрою. Для побудови лабораторного блоку живлення бажано використовувати лінійну схему, через малі пульсації, які критичні при живленні радіоелектронного обладнання. Імпульсний блок живлення може використовуватися як додаткове джерело необхідне при роботі з високопотужними схемами. Універсальним варіантом є двополярний блок живлення побудований за лінійною схемою з вихідною напругою 0…±30 В та струмом 0…5 А. Таке рішення дозволить використовувати прилад для роботи з більшістю радіоелектронних пристроїв, у тому числі і чутливих до ВЧ шумів, потужність споживання яких не перевищує 150 Вт. Завдяки використанню двополярної схеми можливо також працювати з високоякісними підсилювачами звукової частоти, які потребують двополярного живлення, операційними підсилювачами та деякою цифровою технікою. Гальванічна розв’язка каналів дасть можливість регулювати вихідні параметри незалежно для кожного плеча, що може знадобитися при ремонті цифрової техніки. Оснащення лабораторного блока живлення вузлом стабілізації струму дасть можливість використовувати блок живлення в якості зарядного пристрою для акумуляторів та допоможе при пошуку короткого замикання у схемах. Наявність захисту від короткого замикання збереже блок живлення при виникненні нештатної ситуації та, в деяких випадках, врятує підключене навантаження.