ТЕОРЕТИЧНО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЄМНІСНОГО СЕНСОРУ СИСТЕМ КОНТРОЛЮ ПОВІТРЯНОГО ПРОМІЖКУ ПОТУЖНИХ ГІДРОГЕНЕРАТОРІВ З СИСТЕМОЮ КОМПЛАНАРНИХ ЕЛЕКТРОДІВ - БЕРЕЗНИЧЕНКО, Вікторія; ЗАКУСИЛО , Сергій; РАССОВСЬКИЙ, Вадим (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Важливим аспектом забезпечення надійності роботи гідроагрегатів електростанцій є контроль їх технічного стану. Під час експлуатації в елементах конструкції потужних генераторів відбувається ряд фізико-хімічних, термічних і механічних процесів, які з часом призводять до початку розвитку дефектів обертових і не обертових елементів конструкції машини. Одним із основних параметрів гідрогенераторів є повітряний зазор між ротором і статором. Представлено результати визначення функція перетворення ємнісного сенсора повітряного проміжку з системою компланарних електродів на основі експериментальних, аналітичних та імітаційних розрахунків. Показано, що використання такої системи електродів дозволяє зменшити вплив похибок конструктивними параметрами вузла контролю на результат вимірювання. У результаті проведених досліджень було встановлено, що запропонований ємнісний сенсор є ефективним і може забезпечити точне вимірювання повітряного проміжку між ротором і статором гідрогенератора. Використання запропонованого сенсора або групи сенсорів у системах керування та діагностики гідроагрегатів електростанцій забезпечить безперебійну роботу електрообладнання ОЕС України.