АНАЛІЗ КОЛА ВИТОКУ ОПТИЧНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ З ПЛАНАРНОГО ОПТОВОЛОКНА - БАЛАНЮК, Юрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
У статті розглядається проблема захисту інформації оптоволоконних систем зв'язку від несанкціонованого доступу. Показано, що наявність фотоприймача поблизу оптоволокна істотно впливає на процеси в хвилеводі та навколишньому просторі між волокном і апертурою приймача. В статті запропоновано підхід до створення колових моделей планарних оптичних хвилеводів, при чому оптичний хвилевід подається у вигляді відрізка нерегулярної лінії передачі у поперечному напрямку для ТЕ та ТМ мод. Отримані еквівалентні схеми дозволяють аналізувати плоскі оптичні хвилеводи методами теорії електричних кіл, що значно спрощує процес розробки пристроїв інтегральної оптики. На основі рівнянь Максвела отримано колову схему заміщення планарного оптоволокна з урахуванням реакції фотоприймача. Показано, що наявність фотоприймача впливає як на розподіл функцій джерела, так і на характер дисперсійних залежностей оптоволокна. Наведено розрахункові співвідношення визначення поля поблизу апертури приймача при довільному розподілі поля в серцевині оптичного хвилеводу. За допомогою одержаних результатів можна визначати зони виявлення сигналів магістральних оптичних ліній зв'язку.