УПРАВЛІННЯ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ РИЗИКІВ НА ГАЗОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - КОСТЮК, Олег; БУБЕЛА, Тетяна (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Сьогодні для підземного зберігання природного газу та забезпечення безперебійного постачання природного газу споживачам, газотранспортні підприємства використовують газоперекачувальне обладнання з особливими експлуатаційними властивостями та технічними характеристиками, що працює за рахунок спалювання природного газу та займає 85-90% витрат енергоносіїв у структурі витрат підприємства. Подальший розвиток підприємства та забезпечення конкурентоспроможності цієї галузі у великій мірі пов’язане з управлінням енергоспоживання та рішеннями по впровадженню заходів з енергоефективності, спрямованих на виконання таких завдань, як оптимізація енергетичного балансу, мінімізація споживання енергоресурсів, оптимізація енергоефективності, охорона навколишнього природного середовища. В роботі проаналізовано основні етапи процесу управління ризиками для підприємств газотранспортної системи України. Акцент зроблено на ідентифікації ризиків з урахуванням стратегічних цілей, обмеженості ресурсів і загроз, яка дозволить здійснювати вибір проектів, враховуючи при цьому: різноманітність завдань, що плануються для вирішення на газотранспортних підприємствах; планування реалізації заходів в різному часовому проміжку (врахування першочерговості впровадження), узгодження та координація на всіх рівнях управління, можливі ризики, а також механізми фінансування. Досліджено аспекти управління ризиками при реалізації енергозберігаючих заходів на газотранспортному підприємстві. Визначено перелік критичних ризиків, здійснена оцінка причин їх виникнення , змодельовані заходи щодо їх управління. Практичне застосування такої моделі істотно підвищує можливість вибору оптимального пакету енергозберігаючих заходів для реалізації.