ЗВ’ЯЗОК ЕЛЕМЕНТІВ СЕНСОРНОЇ МЕРЕЖІ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ - СТЕПАНОВ, Михайло; ЛАВРІНЕНКО, Владислав (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
У цій статті акцентується увага на актуальності використання сенсорних мереж, з метою моніторингу транспортних засобів, описано основні безпекові та бізнес задачі, котрі покликані вирішувати подібні системи. Виділено та описано функціональне призначення основних логічних компонентів для дистанційного моніторингу, наведено загальну структурну схему подібних систем. Основна увага приділена вибору бездротового інтерфейсу, названо існуючі популярні технології та висловлено міркування стосовно переваги використання наявних гетерогенних мереж з точки зору універсальності даного підходу. Також зазначено важливість розширення абонентської ємності у випадку використання наявної розбудованої інфраструктури. Таким чином, мета статті – розглянути актуальність використання гетерогенних стільникових мереж зв'язку, як бездротового каналу передачі даних для систем моніторингу з прицілом на мережі 5-го покоління, котрі покликані вирішити поточні обмеження у пропускній здатності, затримці та надійності у порівнянні з попереднім. Приділяється увага категоріям, параметрам та можливим сценаріям розгортання мереж п’ятого покоління у випадку самостійної та несамостійної архітектури, для котрої наводиться схема. Висновки статті ґрунтуються на проаналізованих матеріалах про гнучкість, функціональність мереж 5G та теоретично розрахованому сценарію з попередньо визначеними умовами для відрізку траси, оточеної середньовисотною забудовою з певною густотою населення, з метою забезпечення заданою гарантованою швидкістю абонентів сенсорної мережі.