АНАЛІЗ МЕТОДІВ І ЗАСОБІВ КЕРУВАННЯ АВТОНОМНИМИ БЕЗПІЛОТНИМИ ЛІТАЛЬНИМИ АПАРАТАМИ - ТАНАСІЙЧУК, Степан (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Наголошено, що в даний час, безпілотні літальні апарати (БПЛА) використовуються в широкому діапазоні цивільних ролей, починаючи від пошуку та порятунку, спостереження, моніторингу дорожнього руху, моніторингу погоди та пожежогасіння, до персональних безпілотників та ділової фотографії на основі безпілотників, а також відеозйомки, сільського господарства та навіть служб доставки. БПЛА мають широке використання у війні з рф. Проаналізовано найбільш поширені методи керування БПЛА. Для основних методів дано опис. Сказано, що серед інтелектуальних моделей, які описують порядок переміщення БПЛА у просторі можна назвати метод побудови маршрутів БПЛА. В основі методу лежить використання математичного очікування інформаційної ентропії для оцінки оптимальності альтернативних варіантів маршруту. Останнім часом все частіше використовують тріангуляції Делоне для вирішення завдання планування маршрутів БПЛА. У цьому випадку маршрут формується у вигляді набору проміжних пунктів маршруту (ППМ), проходження яких є обов’язковим. На характер маршруту руху БПЛА між умовними точками на карті жорстких обмежень не накладається, що дозволяє будувати траєкторії, максимально враховують динамічні можливості БПЛА. Однак, відомі методи планування маршруту, що базуються на тріангуляції Делоне не враховують такі важливі особливості: наявність невизначеності в розташуванні джерел потенційної загрози (постів протиповітряної оборони противника); наявність у складі групи БПЛА різних типів, що передбачає їх ранжування за ступенем важливості; неоднорідність складу наземних цільових об’єктів, що вимагає в процесі планування обліку ступеня важливості кожного з них. Завдяки технічному прогресу у сфері супутникових технологій нині реалізуються проєкти низькоорбітальних систем (LEO). Kuiper від Amazon, Starlink від SpaceX і OneWeb – це три з основних розроблюваних проєктів угруповань супутників LEO наступного покоління, які обіцяють забезпечити високошвидкісне широкосмугове з’єднання з малою затримкою по всьому світу. Констатовано, що перспективним інноваційним обладнанням для керування БПЛА є використання бездротового зв’язку, що поєднує конвергенцію в наземних, супутникових та безпілотних станціях. Особливості структури атмосфери і переваги супутникових технологій дають змогу застосовувати багаторівневі висотні моделі, за допомогою яких можна збільшити пропускну здатність.