АЛГОРИТМИ ПРОГНОЗУВАННЯ ВРАЗЛИВОСТЕЙ ТА ЗАГРОЗ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ НА ОСНОВІ ТЕМАТИЧНИХ ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСІВ - МАЙОР, Євген; ДЖУЛІЙ, Володимир; ЧЕШУН , Віктор; ПЕТЛЯК, Наталія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Розглянуті особливості функціонування форумів тематичних інтернет-ресурсів дозволяють здійснювати прогнозування виникнення вразливостей та загроз безпеки конфіденційних даних. Для вирішення даної задачі передбачється проведення аналізу інтернет-повідомлень, створюваних учасниками форумів тематичних інтернет-ресурсів, відповідно до представлених алгоритмів. Алгоритм прогнозування вразливостей та загроз безпеки інформації відрізняється можливістю виявлення вразливостей та загроз на ранніх етапах їх практичної реалізації, ґрунтується на проведенні аналізу потоку повідомлень форумів тематичних інтернет-ресурсів, що дозволяє спеціалістам з інформаційної безпеки приймати адекватні та своєчасні заходи щодо захисту конфіденційних даних. Алгоритм фільтрації потоку повідомлень та статистичного аналізу передбачає фільтрацію тематичних повідомлень, що не відносяться до заданої предметної області, яка задана відповідною онтологією. Запропоновані алгоритми дозволяють прогнозувати вразливості та загрози, вживати адекватних заходів щодо захисту інформації.