МОЖЛИВОСТІ LDPC-КОДІВ У ПІДВИЩЕННІ ПРОДУКТИВНОСТІ ОПТИЧНИХ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ З OFDM - БОЙКО, Юлій; ЄРЬОМЕНКО, Олександр; ГУР’ЄВ, Олег (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Визначено чинники підвищення спектральної ефективності оптичних телекомунікацій при застосуванні модуляції OFDM. Описано схемотехнічні рішення при формуванні та обробленні сигналів у оптичних телекомунікаціях. Представлена розроблена MATLAB-Simulink схема для дослідження оптичних каналів. Наведено результати впливу дисперсійних явищ на форму багатопозиційних сигналів у оптичних каналах. Наведено методику математичного опису квазіциклічних LDPC-кодів для застосування в оптичних телекомунікаціях. Синтезована схема передавача та приймача для когерентного виявлення з OFDM та завадостійким кодуванням LDPC. Описана специфіка формування OFDM-конструкцій сигналів оптичних телекомунікацій для умов міжсимвольної та міжканальної інтерференції. Приведено результати математичного моделювання продуктивності оптичного каналу з OFDM з різними конструкціями завадостійких кодів та їх порівняння з запропонованими LDPC-кодами. Отримані результати беззаперечно вказають на перевагу за енергетичним виграшом кодування (ЕВК) кодів типу G-LDPC над всіма розглянутими – діючими кодами. Дослідження вказують, що схема когерентного виявлення забезпечує покращення у ЕВК приблизно у 2,5 дБ в порівнянні із схемою прямого виявлення.