ВИБІР БАЗ ДАНИХ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ГЕОПРОСТОРОВИХ ТА ЧАСОВИХ ДАНИХ - ШИХМАТ, Anton; ВЕРЕС, Zenoviy (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Активне використання геопросторових та часових даних, яке спричинене широким поширенням Інтернету речей, підвищило актуальність ефективного управління даними. У цьому контексті ключову роль відіграє GeoMesa, відкрите програмне забезпечення, що призначене для забезпечення геопросторового аналізу в розподільних обчислювальних системах. GeoMesa інтегрується з такими базами даних, як Accumulo, HBase, Google Bigtable та Cassandra, сприяючи зберіганню та управлінню геопросторовими наборами даних. У цій статті порівнюється продуктивність Accumulo та Cassandra, коли вони використовуються як основні сховища даних для GeoMesa. Проведення тестів продуктивності допомагає надати цінні відомості про переваги та недоліки цих систем баз даних, що допоможуть розробникам програмного забезпечення вибрати найбільш оптимальне рішення для конкретних вимог застосування. Оцінка включає аналіз показників продуктивності, таких як пропускна спроможність та затримка, з врахуванням параметрів системи, частоти запитів та доступу до даних. В результаті дослідження встановлено, що Accumulo має кращу продуктивність ніж Cassandra практично в усіх аспектах - швидкість читання та використання ресурсів при великому навантаженні та швидкість запису при будь-якому навантаженні. У свою чергу, Cassandra має більшу швидкість читання при низькому навантаженні та використовує менше процесорного часу при великому навантаженні.