МОДЕЛЮВАННЯ, АРХІТЕКТУРА ТА ЗАСТОСУВАННЯ КІБЕРФІЗИЧНИХ СИСТЕМ ДЛЯ КОМП’ЮТЕРНОГО ЗОРУ - КЛЕЙН, Олександр; МЕЛЬНИК, Вадим; ЖУКОВСЬКИЙ, Павло; ВІЖЕВСЬКИЙ, Петро (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Для виявлення аномалій в зображеннях розроблено багато методів. Важливим напрямом є задачі, в яких потрібно виявити аномалії, коли об’єкти перебувають в русі. З розвитком більш досконалого обміну даними інфраструктури, такої як Інтернет речей з’явилась можливість отримання таких зображень в реальному часі з відеокамер в статичному і динамічному режимах та подальшої їх обробки. Таку систему можна реалізувати як кіберфізичну. В ній стало б можливим отримувати зображення, використання відеозасобів для збору зображень як статичних так і динамічних, а також їх обробка і подальше уточнення за потреби. Інтелектуальні системи комп’ютерного зору є одним з основних компонентів інтелектуального аналізу даних. Ці системи повинні мати можливість приймати рішення з мінімальною людською взаємодією або навіть без будь-яких людських взаємодій. Системи аналізу зору повинні розуміти місце події шляхом класифікації та відстеження об'єктів, а також вивчення їх поведінки. Однією з найважливіших частин візуального аналізу є виявлення аномалій. Розроблена архітектура кіберфізичної системи комп’ютерного зору згідно розробленого методу. Кіберфізична система є централізованою системою та контролює загальний процес. Автономність агента обмежується заходами безпеки для забезпечення безпечного загального процесу. В результаті, запропоновано гібридну архітектуру системи, яка здатна масштабувати рівень автономності для кожного завдання на вимогу та інтегрувати експертні знання в систему.З розробленою кіберфізичною системою було проведено моделювання її роботи з метою визначення можливості застосування на практиці. Отримані результати підтверджують ефективність запропонованого рішення. Напрямами подальших досліджень є удосконалення архітектури кіберфізичної системи та методу розпізнавання зображень.