МОДЕЛЬ РОЗРАХУНКУ КАНАЛЬНОГО РЕСУРСУ АГРЕГОВАНОГО ПОТОКУ ДАНИХ ЗАХИЩЕНОГО КАНАЛУ ПЕРЕДАЧІ ІНФОРМАЦІЇ ІНФОКОМУНІКАЦІЙНОЇ МЕРЕЖІ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - ЗАХАРЖЕВСЬКИЙ, Андрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
В статі вирішується нове актуальне наукове задання щодо оцінки канального ресурсу агрегованого потоку даних для захищеного каналу передачі інформації інфокомунікаційної мережі спеціального призначення. Розроблено та подано модель розрахунку канального ресурсу агрегованого потоку даних інфокомунікаційної мережі спеціального призначення. Подана модель дозволяє отримати кількісні значення канального ресурсу для різних способів обслуговування в залежності від навантаження агрегованим потоком захищеного каналу інфокомунікаційної мережі спеціального призначення. Відмінністю моделі є можливість до здійснення розрахунків з врахуванням критерію якості обслуговування каналу передачі даних в залежності від обраного способу обслуговування потоку даних захищеного каналу передачі інформації. Показано, що зростання навантаження на захищений канал передачі даних ріст необхідного канального ресурсу. При цьому, необхідне значення канального ресурсу залежить від способу обслуговування агрегованого потоку даних в захищеному каналі інфокомунікаційної мережі спеціального призначення. Використання способу ізольованого обслуговування дає виграш в необхідному канальному ресурсі від 10 до 20 відсотків в порівнянні з груповим методом обслуговування для ІР–телефонії. Подані результати можуть бути застосовані при розробці нових та удосконалені існуючих телекомунікаційних систем, призначених для передачі конфіденційної інформації захищеними каналами.