МОДЕЛЬ ПРІОРИТЕТНОГО ВПЛИВУ ФАКТОРІВ НА ЯКІСТЬ ПІСЛЯДРУКАРСЬКИХ ПРОЦЕСІВ - КУДРЯШОВА, Альона (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
В роботі виокремлено множину чинників (факторів), що впливають на якість перебігу післядрукарських процесів. До цієї множини віднесено такі фактори: виготовлення зошитів, скріплення, комплектування, покривний матеріал, оброблення книжкових блоків, оздоблення, кінцеве опрацювання, проєкт. За методом експертного оцінювання встановлено впливи та залежності аналізованих факторів. Розроблено семантичну мережу, що ілюструє та означує зв’язки між факторами. За допомогою конструкції логіки предикатів здійснено формалізований опис зв’язків. Для визначення пріоритетності кожного фактору використано метод математичного моделювання ієрархій, згідно з яким сформовано матрицю досяжності, де нулем позначено відсутність зв’язків між парою факторів, а одиницею — наявність прямого чи опосередкованого зв’язку (зв’язку першого або другого порядку). Опрацювання матриці досяжності полягає у здійсненні необхідної кількості ітерацій щодо встановлення пріоритету факторів. Для цього сформовано ітераційні таблиці, що містять по чотири стовпці: порядковий номер фактора; значення що відповідають даним у рядках матриці досяжності; значення що відповідають даним у стовпцях матриці досяжності, спільні значення для рядків і стовпців матриці. За результатами проведених ітерацій розроблено модель пріоритетного впливу факторів, зверху якої знаходяться фактори з вищою пріоритетністю, а знизу, відповідно, із нижчою.