МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ДОНОРСТВА І ТРАНСПЛАНТАЦІЇ - ГНАТЧУК, Єлизавета (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
У наш час трансплантація органів/тканин людини іноді є єдиним засобом порятунку життя і відновлення здоров’я. Трансплантацію використовують, коли медикаментозні або хірургічні методи лікування неможливі, однак пацієнт має потенціал до подальшої здорової активності. Розроблення технології підтримки прийняття рішень щодо можливості донорства і трансплантації з врахуванням цивільного права є наразі актуальною задачею. Перш ніж перейти до проектування та реалізації такої технології, слід виконати аналіз предметної галузі цивільного права, а також розробити теоретичне підгрунтя – провести моделювання процесу підтримки прийняття рішень щодо можливості донорства і трансплантації, що і є метою даного дослідження. Трансплантація та донорство є нерозривно взаємопов’язаними процесами, оскільки, щоб відбулась трансплантація, наявність донора є необхідною. В операціях з трансплантації завжди беруть участь дві особи – донор та реципієнт. Тому під час моделювання процесу підтримки прийняття рішень щодо можливості донорства і трансплантації з врахуванням цивільного права виокремимо 2 частини – моделювання процесу підтримки прийняття рішень щодо можливості донорства з врахуванням норм цивільного права та моделювання процесу підтримки прийняття рішень щодо можливості трансплантації з врахуванням норм цивільного права. В статті проведено моделювання процесу підтримки прийняття рішень щодо можливості донорства і трансплантації, яке є теоретичним підґрунтям для розроблення правил, методів та технології підтримки прийняття рішень щодо можливості донорства і трансплантації з врахуванням цивільного права. Наразі запропоновані моделі дозволяють визначати можливість/неможливість донорства і трансплантації тільки на основі діючого цивільного законодавства України, проте вони можуть бути адаптовані до законодавства будь-якої країни.