ОПТИМАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПОБУДОВИ ВОЛОКОННО-ОПТИЧНИХ СИСТЕМ ДОСТУПУ - ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ, Микола; БОЛДИРЕВА, Ольга; КЛИМЧУК, Богдан; ГОВОРУН, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Здійснено дослідження технологій побудови оптичних транспортних систем та архітектури мереж доступу. Розглянуто домінуючі оптичні транспортні технології для середовища доступу, зокрема телекомунікаційні цифрові тракти доступу на основі модуляції інтенсивності та прямого детектування (IM-DD). Визначені характеристики та обмеження розглянутих телекомунікаційних технологій важливі для розуміння рушійних сил для впровадження когерентної оптики в мережі доступу як довгострокової технологічної стратегії. В статті розглянуто схеми та принцип роботи цифрових систем оптичного зв’язку IM-DD з різними форматами модуляції високого порядку. Також досліджено принципи генерації, детектування та відновлення сигналів PAM-4, CAP і DMT. Розглянуто цифрову обробку сигналів (DSP), яка відіграє значну роль у сучасних системах доступу.